Nieuws - Cultura Mosae
22075
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22075,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

ACTIVITEITENVERSLAG SCM 2017

Om een impuls te geven aan de vernieuwing en het aanbod van culturele activiteiten in Maastricht en de Euregio is Stichting Cultura Mosae (SCM) in 2016 opgericht. In 2017 heeft de transformatie om culturele activiteiten van Centrummanagement uit te laten voeren door de SCM verder vorm en inhoud gekregen. Hier kunt u het activiteitenverslag van 2017 lezen.

Een stichting stelt zich voor: CULTURA MOSAE

 Met zoveel verenigingen, stichtingen en bijzondere gezamenlijke initiatieven voor bewoners en ondernemers in de stad, is het tijd voor een kijkje achter de schermen. In deze rubriek stellen we steeds een andere vereniging of stichting aan je voor. Wat is het doel, waarom hebben ze zich verenigd en wat zijn hun ambities en plannen voor de toekomst? In deze uitgave een gesprek met Renske Thomas en Tom Berghmans, beiden werkzaam voor de stichting Cultura Mosae.

 

 

Podium voor talent

Cultura Mosae werd in 2016 opgericht en is een initiatief van Centrummanagement Maastricht. Alle culturele projecten ondersteund door Centrummanagement, worden sinds de oprichting van de stichting ondergebracht bij Cultura Mosae. Het belangrijkste doel? Cultuur toegankelijk maken en een podium bieden aan het talent dat Maastricht en de regio te bieden heeft. Bovendien ziet de stichting het als haar taak om inwoners en bezoekers nog meer bewust te maken van dat wat Maastricht en de regio anno nu op gebied van cultuur te bieden hebben. Dit wordt gedaan door (gezamenlijk) culturele activiteiten te organiseren, bestaande uit amateur en/of professionele kunstproducties, culinaireen promotionele evenementen.

 

Gratis en toegankelijk voor iedereen

De inzet van Cultura Mosae is om nagenoeg alle culturele activiteiten die door hen worden georganiseerd voor iedereen gratis toegankelijk te laten zijn. Tom: “We willen een zo breed mogelijk publiek de kans bieden om kennis te maken met het culturele aanbod van de stad. Door de activiteiten gratis aan te bieden kan iedereen eens proeven van een voorstelling of concert. We willen bewoners van Maastricht en de regio verleiden tot een bezoek en/of actieve deelname aan cultuur en hen hiervan laten meegenieten. Vaak gaat het om kwalitatieve optredens, waar je normaliter veel voor betaalt.”

 

Cultureel aanbod

Cultura Mosae werkt nauw samen met verschillende organisaties in de stad, waaronder Lumière, het Theater aan het Vrijthof en het Conservatorium Maastricht. Ook worden meerdere culturele evenementen georganiseerd, onder andere samen met Stichting Uit, de werkgroep Magisch Maastricht en de Stichting Oranje Comité Maastricht. Wat zijn dan die activiteiten waar Cultura Mosae bij betrokken is? “Het Parcours organiseren we in samenwerking met ‘Stichting Uit’ met als doel een beeld te geven van het brede aanbod aan kunstvormen en kunstaanbieders dat het nieuw theaterseizoen te bieden heeft. Een waaier van culturele amuses die traditioneel op de tweede zondag van september wordt gepresenteerd,” aldus Renske. (Voor meer informatie zie het artikel over Het Parcours op pagina 22 en 23 van deze W!M.)

 

 

En verder

“Verder organiseren we tijdens Magisch Maastricht -in de decemberperiode- een cultureel programma op diverse plekken in de binnenstad waaraan vele gezelschappen participeren. Ook wordt in opdracht van het Oranje Comité Maastricht een culturele programmering toegevoegd aan de activiteiten op het Vrijthof tijdens ‘Kingsday’. Hierbij wordt een podium gegeven aan jong talent uit Maastricht en omgeving. Daarnaast organiseert Cultura Mosae een cultureel programma tijdens onder andere de toerversie Amstel Gold Race, Maastrichts Mooiste, Muziek aan Tafel (een initiatief van Les Tables) en regelt Cultura Mosae iedere zondag optredens in de binnenstad in het kader van Cultuur op Zondag.

 

Ambitie

De stichting werkt stevig aan een eigen huisstijl en strategie. Renske: “Hiermee willen we nog duidelijker maken waar Cultura Mosae voor staat.” Daarnaast wordt er bestuurlijk ingezet op een mix van disciplines en achtergronden die een verdere groei van activiteiten van Cultura Mosae mogelijk maakt. Tom: “Eigenlijk allemaal om het divers cultureel aanbod dat Maastricht en de regio te bieden heeft een platform te geven en laagdrempelig te maken, zodat iedereen er kennis van kan nemen. Want als je het ons vraagt, is cultuur nog altijd zuurstof voor de samenleving.”