fbpx

BELANGRIJKE MEDEDELING

Vanwege de aangescherpte maatregelen die gisteren tijdens de persconferentie kenbaar zijn gemaakt, zijn wij helaas genoodzaakt de rest van de culturele programmering te annuleren. Uiteraard met pijn in ons hart.

We wensen iedereen mooie feestdagen en hopen dat iedereen zich sterk weet te houden in deze moeilijke tijden. Dat 2022 een jaar mag zijn waarin makers en liefhebbers elkaar weer kunnen vinden en kunst & cultuur ons weer samenbrengt! Let een beetje op elkaar ❤️

Samen maken we het mogelijk!

Stichting Cultura Mosae en Centrummanagement Maastricht hebben dit jaar alles op alles gezet om bewoners in en bezoekers aan Maastricht tijdens de kerstperiode te kunnen verrassen.

Het resultaat hiervan is een magisch mooi en sfeervol programma met als vanouds prachtige sfeerverlichting en verrassende events en optredens binnen de mogelijkheden van wat wél kan.

update:

Naar aanleiding van de persconferentie op 17 december 2021 waarbij een lockdown is afgekondigd, is de culturele decemberporgrammering geannuleerd. Het blijft wel mogelijk om de lichtjesroutes te lopen en lichtkunstwerken te bezoeken. Hierbij gelden de regels en richtlijnen van de overheid en het RIVM. 

Licht, camera, actie!

“Daan goon de lempkes aon, wie sterre bij volle maon…”, zingt Angelina al sinds 1999. Ook dit jaar maakt Stichting Centrummanagement die belofte waar. In samenwerking met leverancier Avontuur Limburg en met de fantastische ondersteuning van vele ondernemers(verenigingen) in de stad, is het ook dit jaar weer gelukt om Maastricht ècht magisch te maken! 

Volg de lampjes aan de hand van de Magische Lichtroutes of dwaal zelf door het historische centrum en de andere vier kwartieren van de stad en geniet van de sfeer en sprankeling die ‘de lempkes’ brengen.

De lichtkunstwerken

Bakens van Hoop en Licht (Onze Lieve Vrouwenplein)

Kunstenaars Adalbert Gans en Axel Daeseleire brachten in tijden van corona al eerder het licht naar Antwerpen. Deze winter is er een Maastrichtse editie van hun kunstproject Bakens van Hoop en Licht te zien. De Antwerps-Oostenrijkse kunstenaar Adalbert Gans creëerde voor deze tentoonstelling vijf unieke monolithische lichtobjecten. Op de sokkels zijn persoonlijke teksten over gevoel, hoop en licht geschreven door kunstenaars als Frans Budé, Lale Gül en Ruben L. Oppenheimer. De artistieke invulling van Bakens voor Hoop en Licht zorgt zowel letterlijk als figuurlijk voor licht. Hoewel de drie meter hoge sculpturen robuust en ruw aandoen, brengen zij van binnenuit licht en kleur. Een kunstproject om bij stil te staan, de warmte van de kleur te ervaren en het licht door te geven. 

Lichtkunst van Stang Gubbels (Plein 1992, Centre Ceramique)

In de maand van het licht krijgt Centre Céramique een magisch tintje. Wanneer het donker wordt en de lichtjes aan gaan, wordt er op het gebouw een lichtkunstwerk van Stang Gubbels geprojecteerd. Deze geanimeerde visual zal zowel illustratieve als tekstuele elementen bevatten die in elkaar overlopen. Eerder ontwierp de kunstenaar al een 64 meter hekwerk van staal, dat nog altijd te zien is op de tweede etage van Centre Céramique. Hierin heeft Stang de geschiedenis van Maastricht op een bijzondere manier verwerkt. Breng een bezoekje aan Plein 1992 en laat je verrassen door het licht.

Vanaf 10 december

Kunstwerk van Funky Town (Sphinxcour, Sphinxkwartier)

Ook het Sphinxkwartier pakt in de wintermaanden groot uit met een lichtkunstwerk van kunstenaarsduo Funky Town: Cher & Roosje. Een enthousiast, kunstzinnig koppel dat bekend staat om het maken van complete stages en podia voor festivals, gemaakt van restmaterialen. Deze winter presenteert het duo op het Sphinxcour een wel heel bijzonder kunstwerk: een ‘zwevend’ huisje met ‘ballonnen’, kleur en licht. Een spannende mix van de bekende ‘gingerbread’ huisjes en het huis uit Disneyfilm ‘UP’. Op 1 december start het duo met de opbouw van het kunstwerk, wat fascinerend wordt om te volgen. Bezoekers kunnen dan ook alvast een kijkje nemen. Op 9 december vindt de grote opening plaats.

Samen maken

we cultuur

Door samenwerking van Stichting Cultura Mosae met verschillende fantastische partners is er in de stad dus behoorlijk wat te doen in de laatste weken van het jaar!

Bekijk hieronder het aanbod van onze partners, want cultuur maken we samen. Juist nu!

Partners

Geniet van je bezoek!

Zoals je ziet focussen we ons op wat wél kan! Maar we realiseren ons ook heel goed dat dit zomaar weer anders kan zijn… Wanneer de regels en richtlijnen vanuit de Nederlandse overheid en RIVM veranderen, kan het gevolgen hebben voor bovenstaande evenementen en activiteiten.

Houd daarom www.culturamosae.nl en www.bezoekmaastricht.nl in de gaten voor een compleet overzicht van de locaties van de verschillende optredens en de meest actuele agenda van de Culturele Decemberprogrammering. LET OP! reserveren voor events is niet mogelijk en een geldige QR code is verplicht voor de events die binnenplaats vinden.

Het cultuurprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door