fbpx

AGENDA

Culturele Decemberprogrammering 2010 - 2022

De afgelopen jaren heeft Cultura Mosae samen met de Gemeente Maastricht, Maastricht Marketing en andere partners gezamenlijk de Culturele Decemberprogrammering georganiseerd. Inmiddels is dit cultuurprogramma uitgegroeid tot een van de pijlers van Magisch Maastricht.

In 2020 tijdens de corona lockdown, heeft in plaats van de reguliere Culturele Decemberprogrammering een online variant plaatsgevonden: Being Home for Christmas. In 2021 en aan het begin van 2022 hebben beknopte versies van het Cultuurprogramma plaatsgevonden, ook vanwege COVID-19.

Dit jaar verrast Cultura Mosae je weer met een gevarieerd cultuurprogramma in de meest magische dagen van het jaar. Van 16 december 2022 t/m 8 januari 2023 worden de straten van de binnenstad gevuld met optredens van jong talent, het rijke amateurveld van Maastricht e.o., Conservatorium talenten en prachtig straattheater. Kom en geniet!

Meer info? Klik hier!

Cultuur op Zondag 2013 - 2022

In 2013 is door de Gemeenteraad besloten dat Maastricht een koopzondag kreeg met de voorwaarde dat er op deze dag dan ook genoeg sfeer moet zijn in de stad. Centrummanagement Maastricht heeft toen de taak op zich genomen om tijdens deze koopzondagen de stad met cultuur te laden voor meer sfeer en gezelligheid. Dit is een van de projecten die in 2017 is overgeheveld naar Cultura Mosae. Er wordt één gezelschap per zondag geprogrammeerd en de programmering vindt stadsbreed plaats. Ook wordt er regelmatig samenwerking gezocht met andere evenementen die (o.a.) op een zondag plaatsvinden, zoals Jekerklassiek en Maastrichts Mooiste etc.

MAAS! 8-11 september 2022

MAAS! 2022 was fantastisch!

Tussen 8 en 11 september 2022 was je helemaal op je plek in Maastricht! In de hele binnenstad, Wyck en een aantal omliggende wijken voelde je de Mestreechter Geis als nooit tevoren. Samen creërden we een moment voor de stad, een moment om weer samen te zijn, om Maastricht te zijn.

Meer weten en foto’s en aftermovie zien? Check www.festivalmaas.nl

Borrel Noten 20 juli - 21 augustus 2022

Na het grote succes in 2020, heeft Cultura Mosae in samenwerking met Jekerjazz ook een tweede geslaagde editie van Borrel Noten georganiseerd! Lees hier meer over het project.

TEFAF Secret Music Sessions 2019 - 2022

In 2019 is er vanuit de werkgroep “TEFAF & the City” de vraag gekomen of Cultura Mosae het cultuurprogramma wil organiseren tijdens de koopavond en het weekend van TEFAF. Sindsdien realiseren we dit elk jaar samen met de klassieke- en jazz-afdelingen van het Conservatorium. Op deze manier wordt jong talent in opleiding de kans gegeven om tijdens een drukke en goedbezochte periode in de stad een optreden te verzorgen. Ook tijdens TEFAF 2022 kon je je in de binnenstad laten verrassen door deze optredens!

Tijdens TEFAF op 25 en 26 juni 2022 organiseerde een selectie van galeries ook muzieksessies. Kleine wisselende ensembles speelden hier klassieke muziek of jazz. Entree was gratis.

Koningsdagcadeau april 2021

Samen met Vocal Group Odeon heeft Cultura Mosae de bewoners van Larisa (Envida) Lenculenhof (Envida) en Campagne (Sevagram) getrakteerd op een muzikaal cadeau.

Meer weten? Klik hier.

Cobble

Cultura Mosae lanceert Cobble!

Passend in het tijdperk van digitalisering heeft Cultura Mosae een app laten ontwikkelen waarmee een augmented reality (AR) kunstroute kan worden gevolgd door de verschillende kwartieren van de stad. Met behulp van deze app wordt Maastricht via je mobiel getransformeerd tot een innovatieve en digitale kunststad.

Meer informatie? Kijk op www.cobblemaastricht.nl of  www.culturamosae.nl/cobble

Vastelaovend Hoeskonzèr feb. 2021

Na de goed ontvangen ‘Being Home For Christmas’-livestreamconcerten in december, organiseren Cultura Mosae en de Muziekgieterij opnieuw een streamconcert. Ditmaal staat het concert in het teken van de Vastelaovend en is er een samenwerking met de Tempeleers.

De muziek werd verzorgd door philharmonie zuidnederland. 

Meer weten?

Being home for Christmas dec. 2020

Onder het motto: ‘Being home for Christmas’ bracht Cultura Mosae ‘Magisch Maastricht’ bij de mensen thuis! Samen met  Maastricht Marketing en de Muziekgieterij vulden we de huiskamers tussen 11 december en 30 december met (kerst)optredens. De optredens werden door vele mensen bekeken.

Vanuit de Muziekgieterij werden diverse voorstellingen live opgenomen, gestreamd en gratis gedeeld om van te genieten.

Voor het programma was samenwerking gezocht met lokale artiesten en de Maastrichtse culturele instellingen. 

Bekijk hier het hele programma en de compilaties

Opening Cultureel Seizoen 2016 - 2020

Sinds 2016 had Cultura Mosae de eer en taak van Stichting UIT om Het Parcours te organiseren op de tweede zondag van september. De oorspronkelijke gedachte was dat ook Maastricht een ‘opening van het culturele seizoen’ viert (vergelijkbaar met de vele uitmarkten die door NL plaatsvinden). Dit project sluit perfect aan bij de missie en visie van Cultura Mosae, want bij de uitvoering ervan werd zowel georganiseerd, gefaciliteerd, als ook verbindingen gelegd tussen professionals en amateurs en verschillende kunst- en cultuurdisciplines. We konden op deze manier de amateurs, verenigingen en instellingen in de stad een podium bieden en meedenken over vernieuwingen in het culturele veld.

Het Parcours is altijd een eendaags evenement geweest en in 2019 is dit in een fusie met Bruis uitgegroeid tot een weekend-evenement. In 2020 heeft er wegens COVID-19 geen evenement kunnen plaatsvinden. 

Lockdown Livestreamconcerten mrt. 2020

In samenwerking met Visit Maastricht organiseerde Cultura Mosae tijdens de eerste lockdown in 2020 wekelijks (telkens op vrijdag) livestreamconcerten. Op deze wijze werd cultuur bij de mensen thuis gebracht en werd er ook tijdens de (corona)lockdown-periode een podium geboden aan diverse culturele gezelschappen en artiesten uit Maastricht en omgeving. Zo werden er op gepaste afstand positieve boodschappen, sfeer en saamhorigheid verspreid. Iets wat we in deze tijd allemaal hard nodig hadden!

Lockdown #Thuisblijfoptredens mrt/april 2020

Tijdens de eerste COVID19-lockdown, hebben wij (na een oproep te hebben gedaan) zoveel mogelijk filmpjes van cultuurmakers gedeeld op de Social Media kanalen van Cultura Mosae en Visit Maastricht. Deze werden verspreid met de hashtags #thuisblijfoptreden #samenmakenwecultuur #voorelkaar #bymaastricht #mestreechtergeis #samensterk #staysafe #culturamosae #visitmaastricht

Zo werd er in die bizarre tijd toch voor verbinding gezorgd en een positieve boodschap verspreid!

Heb jij ze al bekeken?

 “Initiëren, organiseren en verbinden zijn de drie kernwoorden die centraal staan bij Cultura Mosae.

Kennis van cultuur, kennis van- en ervaring met organiseren en de hands-on werkwijze van ons kleine, gedreven team is de succesformule waarmee de projecten en initiatieven vorm krijgen en slagen.

Ook in 2022 zal de stichting samen met alle partners de schouders eronder zetten om een bijdrage te leveren aan het (toegankelijk maken van het) culturele aanbod van de stad Maastricht. Wanneer meer details of achtergrondinformatie over de activiteiten van de stichting gewenst zijn, mag je met mij contact opnemen!”

Email renskethomas@culturamosae.nl
Telefoon +31612084722.

Renske Thomas

Projectmanager