fbpx

DE CULTURELE DECEMBER PROGRAMMERING

Dit jaar verrast Cultura Mosae je weer met een gevarieerd cultuurprogramma in de meest magische dagen van het jaar. Van 16 december 2022 t/m 8 januari 2023 worden de straten van de binnenstad gevuld met optredens van jong talent, het rijke amateurveld van Maastricht e.o., Conservatorium talenten en prachtig straattheater. Kom en geniet!

Check hieronder het programma!

JekerKlassiek decemberconcert

December is de feestmaand en dat vier je met muziek! JekerKlassiek organiseert een speciaal decemberconcert op zondag 4 december in de Waalse Kerk. Violiste Lei Wang(concertmeester philharmonie zuidnederland) speelt samen met drie andere musici strijkkwartetten van Evard Grieg en Joseph Haydn. Kortom: een heerlijke zondagmiddag om weg te dromen bij klassieke muziek.

Waar: Waalse Kerk, Sint Pieterstraat 6

Wanneer: 4 december 2022 14.00 & 16.00u

Toegang:€7,50

Foto: ‘On the road’ Laurens Bouvrie

Foto: ‘Gesprek met de regen’ Laurens Bouvrie

M46 in Lutherse Kerk!

M46 speelt twee bijzondere eenakters uit de voorstelling Ode aan het Ongemak​​​

Regie: Sander van Egmond*

On the road 
(Don Duyns)

Een geestige trip over een bizarre vriendschap

Spel: Meike Brouwers, Emy Hagen, Maurice Sleijpen, Coretta Dekkers, Ige Dekker

Gesprek met de regen (Stijn Devillé)

Een hoopvolle tragedie over verlies

Spel: Manon Machiels, Ige Dekker


Waar:
 ​Lutherse Kerk, Hondstraat 14, 6211 HW Maastricht 

Wanneer: ​Donderdag 29 december 2022

Entree: gratis.

Aanvang: 

​1e ronde om 16.00 uur (stipt)

2e ronde om 20.00 uur (stipt)

 In elke ronde worden beide eenakters opgevoerd. Elke ronde duurt ongeveer 5 kwartier.

 *Sander van Egmond heeft de oorspronkelijke – veel langere – stukken omgewerkt tot eenakters. Deze bewerkingen – en zijn regie – maakten deel uit van zijn afstudeerproject voor de docentenopleiding aan de Toneelacademie Maastricht. In 2020 rondde hij daar de regieopleiding af.

Magisch Theater door Sophie Heuts

“Als er iets is waar ik warm van word, is het de verbinding vinden tussen theater en publiek. Daarom sta ik deze kerst samen met 8 enthousiaste spelers op verschillende plekken door Maastricht. Wij brengen het theater naar jou toe en hopen zo diezelfde warmte aan je mee te geven. Ik ben een jonge maker die in haar makersschap iedereen een kans wil geven. Samen met zowel ervaren als minder ervaren spelers in de leeftijd van 13 tot 27 ben ik aan de slag gegaan. We zijn een enthousiaste groep waar het spelplezier vanaf spat, dus kom gezellig langs op de verschillende locaties en word versierd met plezier door de verschillende magische theater acts!”

Acts:

  • De klungelige kerstelfjes: de kerstelven zijn in de stad alle voorbereidingen aan het treffen voor kerst, maar dat gaat niet altijd even makkelijk.
    De waarzegster der voornemens: voor kaarten trekken, kerstwensen en nieuwe voornemens kunt u terecht bij deze waarzegster. Zij zal in haar glazen kerstbal kijken of uw voornemen uitkomt.
  • De goochelaar: je verrassen en ervaar de magie van kerst en theater
  • De zang act: geniet van de kerstmuziek.

Waar: ​verschillende locaties in Maastricht

Wanneer: ​17, 18, 23, 24, 27, 28, 29 en 30 december en 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 januari.

Donkerslag

Donkerslag is een vijfdelig audiodrama waarin bijna blinde conservatoriumstudente Noor ervan overtuigd raakt dat haar plotseling verdwenen vriend Kai in gevaar is. In haar reis om hem te vinden, komt ze erachter dat schijn bedriegt.

Donkerslag is een productie van Stichting S.O.S.  geschreven door Nikol Poppe en geregisseerd door Loek Hennipman met  o.a. Eline van Gils, Lorena Dürnholz, Hein van der Heijden en Mourad Baaiz in samenwerking met het Buurttheater Maastricht, Toneelacademie Maastricht en L1 en mede mogelijk gemaakt door het Bartimeus Fonds, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds, Visio Foundation, KSBS, LSBS, Stichting Blinden Penning, Stichting Licht en Liefde, Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof, Brand Cultuurfonds, Gemeente Maastricht, Cinesud en Limburg Film Fonds.

Op vrijdag 23 december is in de Dominicaner Kerk van 11.00 – 21.00 uur de trailer van Donkerslag te beluisteren.

Eveneens op 23 december zal Lorena Dürnholz van 12.30 – 13.30 en 16.00 – 17.00 uur muziek uit Donkerslag ten gehore brengen op het  Centraal station Maastricht.

Pop-up museum Antea Group

Het ‘Antea Group pop-up atelier’ en de kracht van verbeelding…

Wat is de link tussen ingenieurs en kunstenaars? Ze proberen de wereld om ons heen elke dag een stukje mooier te maken! Door te ontwerpen, rekenen, tekenen, kijken, voelen, denken, creëren én verbeelden. Zo ontstaat er verbeeldingskracht. Om deze bijzondere link nog meer te laten samensmelten, staat er tijdens Magisch Maastricht op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht (16-12-2022 t/m 22-12-2022) een pop-up atelier, waarin kunstenaars unieke jurken gaan maken van afval. De kunstenaars laten zich inspireren door de boeiende projecten van de ingenieurs en adviseurs van Antea Group. Het mooie is, deze projecten bevinden zich allemaal in de regio Maastricht!

Van hoog water in de Maas tot plannen voor de Einsteintelescoop, van hergebruik van afval tot lucht- en geluidsonderzoeken in de A2-tunnel, de ingenieurs doen in en rondom Maastricht meer dan je wellicht denkt… Bezoek het Antea Group pop-up atelier en beleef met eigen ogen het samenspel van kennis en verbeelding. En fotografeer jezelf in een afvalkostuum.

Kerstconcert Kunsthuis – Theo Hubens

Kunsthuis Theo Hübens organiseert een Kerstconcert uitgevoerd door Lia Plaisier samen met haar volwassen leerlingen.

In een ambiance van hedendaagse beeldende kunst kun je genieten van kamermuziek. Zowel klassieke muziekstukken als natuurlijk de bekende Christmas Carols zullen te horen zijn op blokfluiten, dwarsfluit en viool.

Naast het genieten van de muziek wordt ook informatie gegeven om op latere leeftijd een instrument te gaan bespelen of na een lange tijd het muziek beoefenen weer op te pakken.

Magisch Maastricht met zijn muzikale klanken is bij uitstek een inspiratiebron om zelf muziek te gaan maken.


Lia Plaisier geeft al 25 jaar les in piano, dwarsfluit en alt- en sopraanblokfluit in het centrum van Maastricht.


Kom genieten van de muziek!

Waar:
 ​Kunsthuis Theo Hübens, Cortenstraat 6-A

Wanneer: ​17 december, 13:00u – 14:30u

Kerstvoorstellingen in Theater Pesthuys Podium

Het is inmiddels een traditie geworden: de kerstvoorstelling in het Pesthuys Podium. Dit jaar brengt het gelegenheidsgezelschap LEUK-IS-ANDERS alweer voor de vijfde keer een tragische kerstkomedie, speciaal geschreven door kinderboekenschrijver Jacques Vriens voor het Pesthuys Podium.

Het verhaal

Residence ‘Heures d’Or’ is een appartementencomplex met kleinschalige zorg van hoge kwaliteit voor de beter gesitueerde bejaarden.

Op kerstavond zijn de meeste bewoners naar familie. Alleen de weduwe Kerkhofs, meneer van Alkemade en Bert Seelen en zijn vrouw Suus zijn nog in huis.

Verzorgende Hugo heeft van zijn manager de opdracht gekregen om er een gezellige avond van te maken voor de achterblijvers. Wegens personeelsgebrek is hij alleen. Wanneer door persoonlijke rancunes, verwarringen en een kerststal die geplunderd wordt, de avond volledig uit de hand loopt, moet Hugo alle zeilen bijzetten.

‘LEUK-IS-ANDERS’ bestaat uit:

Rufus Hegeman, Lilian Hendrix, Irma van Hoof, Stan Ras en Jacques Vriens

De entree bedraagt 12,50 euro (exclusief 1 euro servicekosten).
Voor kaarten ga naar:  https://www.pesthuyspodium.nl/
(Kies eerst voor het aantal kaarten dat u wilt hebben, selecteer vervolgens de gewenste datum en klik daarna op het gewenste  tijdstip.)

Speeldata en -tijden:
Do. 15 dec 20 u (première)
Vrij. 16 dec. 19 u en 21. 30 u.
Za. 17 dec. 19 u en 21. 30 u.
Zo 18 dec. 19 u en 21. 30 u.
Di. 20 dec. 19 u en 21. 30 u..
Wo. 21 dec. 19 u en 21. 30 u.
Do. 22 dec. 19 u en 21. 30 u.
Vr. 23 dec. 19 u en 21. 30 u.
Za 24 dec. 15 u.
Ma 26 dec. 15 u. (Uitverkocht)

Kerstmuziek vanuit de stadhuistoren

..Een kerstconcert vanuit de stadhuistoren op de Markt in Maastricht.

Zang:

  • Erik jaspers
  • Annermarie Kaanen
  • Egid Cratsborn
  • Benthe Groenendal

Vier zangers van het Mestreechs Volleks Tejater zingen hoog van de toren, begeleid door stadsbeiaardier Frank Steijns.

Op het programma staan klassiekers uit het Kerst repertoire.