fbpx

DAG VAN DE POËZIE 2024!

Op 25 januari 2024 organiseren wij in opdracht van Centrummanagement Maastricht en in samenwerking met Veldeke Mestreech, Puss Poetry en vele dichters de Dag van de Poëzie.

De binnenstad van Maastricht verandert als opening van de Nationale Poëzieweek 2024 in een literair canvas.

Lees hier wat er allemaal vanaf donderdag 25 januari te doen is:

PROGRAMMA:

Gedichtenbox

Laat je verrassen door lokale dichtkunst!

De hoofdrolspeler van de Dag van de Poëzie en van de Nationale Poëzieweek 2024 in Maastricht is de Gedichtenbox. Deze Gedichtenbox is gemaakt door kunstenaar Charl Linssen, heeft het uiterlijk van een klassieke typemachine en drukt ter plekke gedichten af in het Nederlands, Engels én Maastrichts. Deze gedichten zijn ingestuurd en geschreven door lokale makers. Iedereen, onervaren en ervaren, jong en oud kon een zelfgeschreven gedicht insturen.

Tijdens de Nationale Poëzieweek gaat de Gedichtenbox on tour. Iedere dag van deze week, van opening tot sluit, krijgt de box een nieuw plekje bij diverse Maastrichtse ondernemers in de binnenstad. Bezoekers kunnen er gratis gebruik van maken. Door op één van de drie knoppen te drukken ontvang je een verrassend gedicht in het Nederlands, Engels of Maastrichts.

 

Locaties Gedichtenbox

25 januari: De Bijenkorf
26 januari: Boekhandel Dominicanen
27 januari: Biezoe in Wyck
28 januari: Centre Céramique
29 januari: Van Wijck
30 januari: De Brandweerkantine
31 januari: Maastricht Store

Mine Stemkens

Mine Stemkens brengt woorden tot leven in het Mosae Forum.

Datum: 25 januari
Tijd: 12:00 – 21:00
Locatie: Mosae Forum
Kosten: Gratis

Woordkunstenares Mine Stemkens presenteert tijdens de Dag van de Poëzie een kunstwerk aan woorden. Haar gedicht “Ik zou je willen vragen” wordt in de entree van winkelcentrum Mosae Forum tussen 12:00 uur en 21:00 uur geprojecteerd. Tegelijkertijd galmt haar gedicht in verschillende talen door de prachtige hal. Dit kunstwerk is daardoor toegankelijk voor iedereen en wil je niet missen!

Workshop poëzie voor kinderen

Datum: 25 januari
Tijd: 16:00 – 17:00
Locatie: Boekhandel De Tribune
Kosten: Gratis

Wat denk jij dat jouw knuffel, een spinnetje aan het plafond op zolder of een lepel in de keuken ziet, denkt, voelt en hoort?

Tijdens de workshop Binnenskamers gaan kinderen van 7 tot 12 jaar samen met Yvonne Knobel van Taalminners aan de slag met poëzie en gaan zij spelen met woorden. Aan één lange tafel midden in de boekenwinkel mogen ze zelf een uniek gedichtje schrijven vanuit de ogen van iets wat op hun kamer is zoals een bureaulampje, een knuffel of hun eigen bed. Uiteindelijk mogen de kinderen als ze dat willen hun gedichtje voordragen aan de ouders en verzorgers én ophangen in De Tribune.

Ouders en verzorgers brengen hun kind om 15:45 uur en halen hen weer op om 16:50 uur.

In totaal kunnen er 10 kinderen zich aanmelden via info@culturamosae.nl. Graag hierbij naam en leeftijd van het kind vermelden en uw telefoonnummer.

Poëziewandeling Lotte aan het woord

Datum: 25 januari 2024
Tijd: 18:45 uur
Startpunt: Schaakbord op Plein 1992, Maastricht
Duur: 60 minuten
Kosten: Gratis

Op pad met Clown Lotte

 Clown Lotte neemt je tijdens een poëziewandeling mee langs historische locaties in de binnenstad van Maastricht en draagt op deze plekken poëzie voor uit het boekje “Koester de Clown” van Philip Houben, geïllustreerd door Chrit Rousseau.

 Om 18:45 wordt er verzameld bij het schaakbord op Plein 1992. De route loopt langs het sfeervolle Cörversplein, de iconische Mestreechter Geis, de majestueuze Onze Lieve Vrouwebasiliek, de stijlvolle Bijenkorf en het altijd gezellige Amorsplein. De wandeling eindigt bij het historische Dinghuis. Hierna zijn bent u vrij om verder te genieten van wat de binnenstad van Maastricht te bieden heeft. 

Deze unieke poëziewandeling geeft u als wandelaar een kijkje in de schoonheid van Maastricht en een kans om de poëzie van de stad Maastricht te ontdekken.

Aanmelden voor deze Poëziewandeling kan door te mailen naar info@culturamosae.nl

 Mis deze poëtische avond niet en wandel gezellig mee!

Spoken Word Night by Puss Poetry

Datum: 25 januari 2024
Tijd: 19:00 – 22:00
Locatie: The Social Hub Maastricht
Kosten: Gratis

Puss Poetry trakteert op de Dag van de Poëzie op een avond vol talent!

Aaron van Dooren trapt de Spoken Word Night muzikaal af en daarna volgen er professionele spoken word artiesten die je laten meeslepen door hun krachtige woorden en creatieve uitingen. Deze artiesten zijn: Jean-Shelia Messi, Louie Hamers, Jeff the Queer Turtle en Francisco Santos Silva. Én er zijn twee open mic sessies waar iedereen zijn podium kan pakken en zijn creativiteit kan laten horen.

Mestreechse Poëzie Aovend mit Veldeke Mestreech

Datum: 25 januari 2024
Tijd: 19:30 – 21:30
Locatie: Stadsbrouwerij Maastricht
Kosten: Gratis

 Geniet van poëzie in de Mestreechter Taol

In samenwerking met Veldeke Mestreech organiseren we een Mestreechse Poëzie Aovend in de Stadsbrouwerij waar poëzie en de Mestreechter taol samensmelten.

Theo Bovens, Elly Theunissen, Will Wintjens en Irma van Hoof geven je tijdens deze avond een inkijkje in hun favoriete Maastrichtse poëzie en dragen dit voor. Geniet gezellig met een drankje van de mooie woorden van deze poëzie fanaten.